dissabte, 17 de gener del 2009

10 consells de (ex) blocaire

"L'Andreu té bloc" i m'ha demanat uns petits consells sobre el món blocaire i jo, que porto poc més d'un anyet a la xarxa, els he fet tan bé com he pogut. Vet aquí les meves recomanacions, que ningú ha dit hagin de ser encertades!

Però Andreu, no pateixis tant, en una setmana seràs millor blocaire del que ho he estat mai jo. Bona sort!



1.- Al bloc has d'escriure sovint, però tampoc massa. Pensa que, si hi escrius poc, la gent perdrà l'interés. En canvi, si ho fas massa, començarem a comentar un altre article quan l'anterior podia haver donat una gran debat.

2.- Cal ser crític amb el que escrius. No es pot pensar que obres els ulls a la gent amb el que dius perquè és probable que sovint no tinguis raó. Als blocs s'hi ha d'opinar, no sentenciar.

3.- Humilitat per sobre de tot. Pots pensar que escrius molt bé i que dius coses molt intel·ligents, però lo cert és que bé de debó escriuen pocs i els paguen per fer-ho. Mentre hagi blocs amb 30.000 visites diaries, cal pensar que potser el nostre bloc no és tant bó.

4.- Ortografía. S'ha de cuidar molt ja que la ortografia és un argument de credibilitat. Va molt lligat al punt 3, perquè a tothom se'ns escapa alguna vegada alguna falta i això ridiculitza qualsevol intent de ser superbi.

5.- Les fotografíes ens donen una idea del contingut de l'escrit abans de llegir-lo. Mai estan de sobra i, a més a més, fan més bonic el bloc.

6.- Llegeix els comentaris i tracta de respondre'ls tots. La gent s'ha près la molèstia de llegir-te, què menys que molestar-te tu en respondre els seus dubtes i opinions.

7.- Tracta de no estar completament satisfet amb el teu bloc, perquè això atura qualsevol millora. La gent escriurà un munt de floretes sobre la teva capacitat de reflexió, el bonic que t'he quedat tot i la qualitat dels teus escrits, però tinguis en compte que també ho faran a d'altres blocs, inclós als del nivell més baix.

8.- Els insults o la radicalitat, tant als comentaris com als escrits, no només desprestigien a qui els fa, sinó també el bloc sencer. Evita'ls tant com puguis i, si no pots, demana educadament que arribi la pau a "casa teva".

9.- A més a més dels escrits, tot el bloc pot servir-te per a reinvindicar. Pots fer seccions de denúncia o posar-hi temporalment fotografíes que trobis expliquen bé el que tu intentes denunciar. Ja saps, una imatge val més que mil paraules.

10.- El més important, al cap i a la fi, és gaudir del bloc. Si això fa que t'hagis de saltar el punt 1, doncs te'l saltes.

Cordialment,

GukGeuk

6 Comments:

Joan said...

Benvolguda Gugeuk

M'han agradat molt aquest consells. Com que jo també fa poc que he iniciat el meu bloc, en prenc nota

reflexions en català said...

Fantàstic!

Anònim said...

Un bon decàleg. Amb aquests principis i el bon capteniment de l'Andreu, l'èxit està garantit.

Anònim said...

Andreu, aquesta noia val molt, de debó!.

Anònim said...

Aquesta mossa és tam bella com llesta!!
Llàstima que només sigui catalana per vocació i no per veïnatge, perquè si així fos, tindríem una oportunitat de veure-la en directe, oi??
Fes-li cas, Andreu, que ja es veu que en sap un munt!!

Anònim said...

Joan,

D'acord. Per a mí, seran com la Bíblia. El que no estic segur es de que en sapigui, d'aplicar-los i tenir-los sempre en compte. Però és un recull modèlic.


Marc,

Coincidència total. Es nota que la GukGeuk ha estat per les comarques de Ponent i pirinenques.

j.,
Sí, però. Està garantit, crec,l'exit del procés de fabricació, posta a punt i rodatge del bloc. Era indiscutible. Els millors del mercat s'hi han posat.
Ara, quant em treguin la L de pràctiques i vagi solet......no sé, no sé...

Josep-Empordà

Es tant veritat que la GukGeuk val molt, i molt, com allò del "Mas o Montilla".

Ara, tu i jo sempre podrem lluir el "mèrit" (fàcil d'assolir, per cert) de ser els primers de la "nostra" generació en dir-ho, redir-ho i estar-ne plenament convençuts.

Jo, si fos en Carod, la nomenaria Ambaixadora ó Consul de Catalunya a Euskadi. El que no sé es si ho acceptaria. Però seria l'estrella del cos diplomàtic actual.


Jesús (Xess)
Si, si, i mes cas li faria.
No entenc que vols dir amb que nomes es catalana per vocació i no per veïnatge? Estic segur que ella, si vol, serà, quan es pugui, de les primeres persones amb doble nacionalitat euskara-catalana.

I veure-la? Ha residit per comarques catalanes a temporades. I hi vé sovint. Però em sembla que és massa discreta. En Josep-Empordà, per exemple, no va esperar a veure-la per Catalunya. Estava per Euskadi i es van conèixer i saludar.

Tanmateix, crec que la GukGeuk sempre serà, naturalment, euskara, com nosaltres catalans, però que coneix i s'estima molt i molt Catalunya, el català, la política catalana, i el nostre pais, de ben segur.

Gràcies a totes i tots.
Cordialment
Andreu